Lakásépítés

 

LAKÁSÉPÍTÉS

Elkészítjük saját lakását!

Családi házak és társasházak építése és kivitelezése

Bízd Ránk !

Bizalommal hívjon!

06-20-372-8891

Földmunka Alapozás Lábazati fal Feltöltés Aljzat beton Viz szigetelés Teherhordó falak Belső válaszfalak Födém Tetőszerkezet Bádogos munkák Villanyszerelés Fűtésszerelés Vízszerelés Külső nyílászárók Hőszigetelés Gipszkartonozás Burkolás Festés Vakolás Betonozás Építési tanácsok

Földmunka

A lakásépítést a kitűzéssel kezdjük ell.Zsinórállás elkészítése után a  főfalak alatt (teherhordó) 80 cm mély, 50 cm szélességben alapárkot készítünk. A kitermelt föld egyrésze az alapárok közti részre deponáljuk fel. A megmaradó földet elszállítjúk vagy egy kijelölt helyre deponáljuk. A kémények és a  pillérek alapárkát is élkészítjük. A sávalap alsó részét kétoldalt betonozás előtt bevágjuk kb. 45 fokos szögben.Evel az eljárással az alap teherbírását lehet növelni (I.II.III.osztályú talajnál ajánlatos).

gépi alapásás alapásás sávalap sávalap

 

 

Alapozás

A kiásott alaptestet C8-32/KK minőségű transzportbetonból vagy helyszínen kevert betonból töltsük ki terepszintig. Az alap beton felső síkját vízszintesre huzzuk le, ezért lejtős területen szükséges zsaluzatot készitenünk. Adott esetben az alaptest felső részébe betonozáskor vasalatott építünk be.
 

alap betonozás betonozás betonozás alap alaptest

Lábazati fal

Lakásépítést a lábazati fallal folytatjuk. Többféleképpen lehet készíteni: Beton pincefalazóból 30-40cm szélességben, 1-2-3sor magasságban. Zsalukőből vasalva betonozva 30-40cm szélességben,1-2-3 sor magasságban. Lábazat zsalu készítés,betonozás,beton lehuzása vízszintesre. Az alapbetont és a lábazati falat össze kel kötni “tüskézni”!

lábazati fal zsalúzása lábazati fal zsaluzása zsalu zsaluzás

Feltöltés

A lábazat közötti részeken feltöltés készül. Az alapból kitermelt földet szétterítjűk és rétegesen tömörítjük. A feltöltés felső 10cm vastag részén kavics feltöltés kerül amit újra tömöríteni kell .

 

feltöltés földfeltöltés kavicsfeltöltés kavicsfeltöltés

Aljzat beton

A kavicságyazatra és a lábazati falakra felülően  mixerbetonból, vasháló beépítésével egy 10cm vastag C10-16/KK betonréteg készül, melynek felületét  aluléccel vízszintesre húzzuk le.

 

VASALT ALJZAT BETEON BETONOZÁS betonozás betonozás

Víz szigetelés

 

Az aljzatbetonra 1vagy 2 réteg vízszigetelést készítünk. A szigetelést ragasztott 3 mm vastag bitumenes nehézlemezből készítjük el. Talajpára elleni szigetelés.

szigetelés szigetelés szigetel szigetelés

Teherhordó falak

 

A szigetelt aljzatbetontól (fogadószint) Kerámia 30-38 N+F kézi falazóblokkból vagy Ytongból készülnek az épület teherhordó külső falai. A falak felső síkján hőhídmentesen vasbeton koszorút készitünk. A nyílászárók fölöti áthídalók előre gyártottak vagy helyszínen készült monolit szerkezetüek is lehetnek.tovább….

falazás fő fal falazás teherhordó falak falazás

Belső válaszfalak

 

Készülhet: Ytongból,téglából,gipszkartonból stb. A válaszfalakat a főfalaknál be kel kötni,az utolsó felső sort ki kell ékelni a födémhez. A nyílászárók fölé előre gyártott áthidalókat épitünk be.tovább...

válaszfal belső válaszfal ytong válaszfal ytong válaszfal

Födém

 

Lehet: Fafödém,Vasfödém előregyártott gerendás és monolit. A fafödém elkészítése gyors, egyszerű és azonnal terhelhető. Az előregyártott gerendás födém típusai „G”  „FF”  „E” jelű. Előnyei gyors kivitelezésű,és olcsó tervezésük egyszerűbb. Monolit födémnek előnyei: kétirányú teherhordás,több oldalon támaszthatóak,konzolok erkélyek könnyen megoldhatók.

födém födém zsaluzás födém vasalás födém betonozás

Tetőszerkezet

 

Feladata: utolsó szint feletti tér lezárása, a ház  védelme az időjárás káros hatásaitól. Típusok: lapos, félnyereg, nyereg kontyolt sátor donga vagy manzárd. Tetőfedés fajtái: égetett agyagcserép, betoncserép,pala,azbesztcement sík és hullámlemez,műanyag lemez,fémlemez,bitumenes zsindely.  Az új lakásépítéseknél különböző tetőformák jöttek divatba.tovább…

fedélszék fedélszék héjalás cserepezés

Bádogos munkák

 

Az épület tetőszerkezetén körben ereszcsatorna készül, ami horganyzott lemezből van. Ezenkívül a kéményszegélyeket, a vápákat, ablakpárkányok is készülhetnek horganyzott lemezből. A bádog könyű, nem rozsdásodik, és könyen megmunkálható. A különféle csatornákat hajlítással, tágítással, domborítással, alakítjuk ki. Az összeilesztéseket forrasztással rögzítjük.

eresz csatorna vápa kémény

 

Villanyszerelés

 

A villanyszerelésnél a rézkábeleket vésett horonyba besüllyesztve PVC csövekbe huzzuk be. A teljes villanyszerelést, meghatározott számú dugaljjal és kapcsolóval látjuk el a lakásépítés során.

villanyszerelés villanyszerelés villanyszerelés villanyszerelés

Fűtésszerelés
 
 
Típusai: Konvektoros fűtést,Padlófűtés,Falfűtés Stb. A konvektoros fűtésnél a réz gázvezetékeket falon kívül vezetjük el. Padlófűtést HENCO csővel falban vagy a padlóban vezetjük el, a radiátor bekötések történhetnek csővég kihajtásával vagy  radiátorbekötő idom használatával. A falfűtés kiépítése a falban a vakolat alá kerül. Előnyei:esztétikus,energiatakarékos,könnyen szerelhető.tovább…

padlófűtés saunierduval radiátor cirkófűtés

Vízszerelés
 
Rézcsővel történik, falba bevéset horonyba beépítve,filccel szigetelve. A vízszerelés HENCO ötrétegű csövekkel is megoldható ami olcsó,nem rozsdásodik és könnyen beszerelhető.tovább…
vízszerelés vízszerelés vízszerelés vízszerelés
 
 

Külső nyílászárók

 

Hőszigetelt üvegezésű. Anyaga lehet műanyag vagy fa. A főbejárati ajtó ötpontos zárral felszerelt. Ablak fajták: szimpla ablak,dupla ablak,(két ablakszárny egymás mögött),modern hővédő üvegezésű ablak,két rétegű thermoplan üveg távtartóval. Ezeket a modern nyílászárókat utólag építjük be, a falazáskor kihagyott-kiépített helyekre.

ablak beépítés ajtó beépítés ajtó beépítés ablak

Hőszigetelés

 

A külső falakon,pincefalakon, talajon fekvő padlókban,padlásfödémekben,lapostetőkben,tetőtérbeépítéseknél.A hőszigetelés lényege hogy a  belső terek klímáját tarthasuk a kívánt szinten és az épület energiafelhasználását csökkentsük.Ezáltal kiadásaink jelentősen csökkeni fog!A külső falak hőszigetelésénél Dryvit hőszigetelő rendszert alkalmazunk.

homlokzat hőszigetelés hőszigetelés külső homlokzat szigetelése hőszigetelés

Gipszkartonozás

A gipszkartonnak  jó a hő és tűzállósága és könnyű. A gipszkarton lapokból válaszfalakat lehet készíteni fém vagy fa profilvázra.  Gipszkarton lapok 1-2  rétegben  szerelhetőek. Az elkészült gipszkarton falakat azonnal lehet festeni, tapétázni vagy  burkolni.Vizes helyiségekben zöld színű impegrált gipszkartont használunk, mely ellenál a belső nedvességnek. A gipszkartonból nem csak válaszfalakat lehet készíteni, hanem tetőterek beépítésénél a lambéria burkolatokat tudjuk vele helyetesíteni. Kiválóan alkalmas álmennyezetek készítésére is.

gipszkartonozás gipszkartonozás gipszkartonozás gipszkartonozás
Burkolás

A burkolat lerakása előtt aljzatnak szilárdnak,simának és szennyeződésmentesnek kell lennie. A burkolás készülhet ragasztott kivitelben vagy hagyományos módon ágyazó habarcsba rakva. Lapok között 2-3-4mm fugát hagyunk. és száradás után kifugázzuk. Lehet hálóba lerakni, diagonáltan vagy parketta mintásra. Burkolás menete: a bekevert ragasztót a már lekezelt aljzatra fogas glettvassal egyenletes vastagságban felhordjuk, majd a lapokat enyhe ütögetéssel a helyükre helyezzük.tovább…

burkolás burkolás járólap burkolás burkolás

Festés

 
A legtöbb falfesték általában híg, ezért  fedőképességük kicsi, viszont több vékony rétegben felhordva  tökéletesek. Az első réteget vízzel higítva hordjuk fel, mert a vakolt falak nedvszívó képessége nagy. Ezt követően még kétszer kell a falakat átfesteni higítás nélkül. Festék fajták: Diszperziós festék, Mészfesték, Enyves festék, Alkidgyanta festék, Latex festék.
 
 
festés festés festés festés

Vakolás

 

Vakoláshoz használhatunk  zsákos vakolóhabarcsot, vagy hagyományos  meszes vakolatot is. A vakolás megkezdése előtt az élekbe élvédő profilokat építsünk be. Ezt követi a vakolandó felület kellősítése, illetve guzolása. Következő folyamat az alapvakolat felhordásá megfelelő vastagságban 1.5cm. Mennyezet vakolásánál figyeljünk oda hogy a vakolt felület síkba legyen és az élek egyenes vonalúak maradjanak illetve a sarkok függőben legyenek. Az alapvakolat felhordása után a vakolt felületet egy hosszú alumínium léccel tisztázzuk ki, ha kell húzzunk még rá habarcsot hogy síkba legyen a felület. Tisztázás után hordható fel a simító réteg ami az alapvakolathoz képest hígabb és kevesebb meszet tartalmaz. Simításhoz a bánya homok a legalkalmasabb. A simító réteget szakaszosan hordjuk fel és folyamatosan simítsuk be fasimitóval vagy műanyagsimítóval.

vakolás vakolás vakolás vakolás

 

Betonozás
Betonfajták lehetnek: szerelő beton C-4 és C-6, normál beton C-8 és C-10, vasbeton C-12-C-30-ig. A szerelőbeton 4-6 cm vastagságú erre kerül rá a szigetelés és a szerkezeti betonok. Normál betont sávalapoknál, pontalapoknál, aljzatoknál használjuk. A vasbetont födémeknél,pilléreknél,lépcsőknél alkalmazzuk. Összetétele: homokos kavics, cement, és víz megfelelő arányban. Keverése történhet kézi keveréssel vagy gépi keveréssel. Lakásfelújításoknál padlófűtésnél zsákos Estrich betont is lehet használni.
 
 
 
Építési tanácsok
 
 
Lakásépítés közben is bármikor bármit nyugodtan megváltoztathatunk? Tévedés mert nem.A lakásépítés közbeni változtatásokból ered a hibák jelentős része. Akiket a tervezgetésbe feltétlenül be kell vonni a lakásépítés során azoknak minden ötletét beszéljük át, majd döntsünk közösen. Majd a kivitelezés megkezdésétől törekedjünk rá, hogy elkerüljük a változtatásokat. Esetleg érdemes távol tartani mindenkit a folyamatban levő építkezéstől, és a kész ház átvételére “ünnepélyesen” meghívni őket.
 
A lakásépítés ismerőssel, “baráti alapon” olcsóbb, ezért megéri? A baráti alapon a lakásépítés sokszor a baráti kapcsolat megszünésével, pereskedéssel, esetleg az épíkezés félbemaradásával jár. Ne dőljünk be ennek a vonzó tévhitnek. Kíméljük meg az emberi kapcsolatainkat.
A bank pénzt ad amikor hitelt nyújt?Ezzel a ténnyel tisztában kell lennünk, és megfelelő önrésszel kell rendelkeznünk a lakásépítés biztonségos lebonyolításához. Ha nem magunk szervezzük a lakásépítést, hanem generálkivitelező céget bízunk meg, az e téren biztonságot jelent és az ügyintézést gördülékenyebbé teheti.
 
A fa épületek nem időtállóak?Németországban nem ritkák a 300-500 éves gerendaházak, illetve favázas épületek. Japánban 1000 évnél idősebb fa szentélyek is állnak még ma is.Nem kell idegenkedni a ritkább technológiáktól, nem csak téglából lehet lakásépíteni. Valamennyi technológiának megvan a maga előnye.
 
Megéri AKCIÓS terméket venni?Nem a beépítendő termék ára a legmeghatározóbb a lakásépítés költségeiben. Mindig érdemes mérlegelni, hogy nyerünk e annyit az AKCIÓS áron, ami fedezi a segédanyagok és a beépítés esetleges többletköltségét, a fuvar és a szervezés többletköltségeit. Röviden: mérlegeljünk és döntsünk (és ne felejtsük el az áru minőségét is ellenőrizni, ne csak egy szép fényképnek higgyünk)!
Magyarországon nem kell foglalkozni a földrengéssel?Japánban a földrengések miatt nem használnak téglát a lakásépítéshez. A kis rezgések miatt, ugyanis elporladna.Mindennek mi köze van Magyarországhoz?Igaz itthon 10-20 évente szokott lenni egy említésre méltó földrengés, de az utak mellett épülő házak a forgalom miatt folyamatos rezgésnek vannak kitéve. A tégla és kő épületek az ilyen rezgésektől is megsérülhetnek, igen komoly károkat okozva a tulajdonosnak.
 
Minden mesterembernek odaadom az összes tervet, én úgysem tudom mi van rajta, majd ő kiválasztja a megfelelőt.A szükségesnél több információ több hibalehetőséget teremt a lakásépítés során, és a végeredményben is több hiba lesz.Minden mesternek csak a számára nélkülözhetetlen tervet adjuk oda. Például, annak aki a ház alapját készíti, csak az alapozási tervet adjuk oda. Így elkerülhetjük, hogy a terveket összekeverve a munkájához a másik papírról nézzen le számokat és rossz méretűre készítse el az alapot.Kivétel a generál kivitelező.
 
Mi nem fogunk hibázni a lakásépítés során?Egy ekkora munkánál biztosan fogunk hibát elkövetni, pláne, ha először építkezünk. A kérdés, hogy mennyit, mennyibe kerül a javítása és ki fogja a hiba árát megfizetni?Ha magunk szervezzük a lakásépítést, feltétlenül alkalmazzuk a “négyszem elvet”. Minden méretleolvasást, rendelést, darabszámot ellenőrizzen egy független ember. Mindezzel nem kell foglalkoznunk, ha generálkivitelezőre bízzuk a lakásépítést, hiszen a szerződésben rögzített a fix ár, az esetleges hibákat helyre kell hoznia és a terheit viselnie kell a cégnek.Ez a megrendelő számára  nagy előny, hiszen ha például véletlenül egy ablakkal többet rendelünk, az akár 100 ezer forint többletkiadást is jelenthet számunkra.
 
A hibáink árát nem kell megfizetnünk, ha magunk szervezzük a lakásépítést?  Erre nem is gondolunk, amíg nem hibázunk egyszer a lakásépítés során.Tényleg alkalmazzuk minden szükséges területen a “négyszem elvet”, a szükségszerűen még így is előforduló hibákra legyen biztonsági költségkeretünk. Vagy szerződjünk rögzített fix árra generálkivitelezővel.
 
A családi ház építés egy év?Több generálkivitelező is vállalja a kivitelezést 3 hónap alatt, így az engedélyezéssel és előkészítésekkel együtt 9 hónap alatt elkészülhet a családi ház.Saját szervezésben épített családi házak átlagosan 3 év alatt készülnek el, de elég gyakori az egész életen keresztül tartó építkezés is.Reálisan kell mérlegelnie az Ön adott helyzetében, mi a jobb megoldás. Ráér a költözködéssel, van ideje a szervezésre és szívesen csinálja mindezt vagy nem?
 
Minden cégtől gyorsan bekérem a négyzetméter árat a lakásépítéshez, és kiválasztom a nekem megfelelő céget.Amelyik cég négyzetméter árat mond, az komolytalan.Például, ha egy házba eggyel több ablakot tervezek; a két változat négyzetméterben nem változott, de csak az anyagár kb. 30-100 ezer forinttal több lesz. Azt a céget vegyük komolyan amelyik minden egyes tervhez egyedi kalkulációt készít.
 

 

Lap tetejére